Kriz ve Kritik I – Türkiye’de İslamcılığın Dönüşümü

Kongre ve Konferans | 07 Aralık 2012, Cuma | 1958 Okunma


Kriz ve Kritik I – Türkiye’de İslamcılığın Dönüşümü

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Bilgi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Kriz ve Kritik Konferanslarının birincisi “ Türkiye’de İslamcılığın Dönüşümü” başlığı altında 2 -3 Kasım 2012 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. On beş Üniversiteden yaklaşık kırk yerli ve yabancı akademisyen ve yazarın konuşmacı olarak katıldığı konferansa ilgi büyük oldu.

Konferansların açılış konuşmasını Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara yaparken hemen ardından gerçekleştirilen Türkiye’de İslamcılığın Krizi ve Kritiği başlıklı Açılış Paneline İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Cizre, Doç. Dr. Ferhat Kentel ve Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasin Aktay konuşmacı olarak katıldı.

İslamcılık ve İktidar, İslamcılık ve Piyasa Ekonomisi, İslamcılık ve Çokkültürlülük, İslamcılık ve Uluslararası İlişkiler, İslamcılık ve Yeni Siyasal Söylemler başlıkları altında beş adet panel gerçekleştirildi.

Konferansın sonunda, bu konferansların tekrarlanarak yapılacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Bezci, gelecek konferansın Mayıs 2012 tarihinde “Avrupa Birliği’nin Krizi ve Kritiği” başlıklı yeni bir Kriz&Kritik konferansının yapılacağını duyurdu.

Konferanstan Notlar

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kara konuşmasında İslamcılığın tarihsel gelişimi ve temel problemlerinden bahsetti. İslamcılığın moderniteye karşı geliştirilen bir hareket olduğunu fakat bu hareketin bizatihi modern olduğunu söyledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Cizre ise orta sınıf kentli dindarlığının ve yeni ilişki türlerinin tartışılması gerektiğini söyledi. İslamcılığın statükonun radikal eleştirisi olma özelliğini yitirdiğini söyleyen Cizre, modellik tartışmalarının bunu kanıtladığına işaret etti.

Doç. Dr. Ferhat Kentel, İslamcılığı düşünsel temelli bir toplumsal hareket olarak tanımladı. Akp’nin 2001 yılında kansız bir devrim yaptığını sözlerine ekleyen Kentel, fakat şu anda yeni yükselen sınıflara karşı kendini koruma anlamında post devrimci bir konumdadır şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yasin Aktay, Cumhuriyet bir kopukluktur, İslamcılık yeniden doğuştur bunun hakkını çok yememek gerekiyor derken, İslamcılığı ise şöyle tanımladı: “İslamcılık İslam’ın doğrusunu kendisinden ne istediğini anlama çabasıdır.”

Konferansın videoları aşağıdaki adresten izlenebilir.

https://www.youtube.com/user/KrizKritik

www.krizkritik.sakarya.edu.tr





Powered by proGEDIA